Autor: 021.rs

Novi Sad
24.05.2016.
08:06 > 09:21
Novosadski Viši sud odustao je od gonjenja maloletnika S. Ć. iz Osnovne škole "Vuk Karadžić", koji se teretio da je udarcem pocepao slezinu školskom drugaru Davidu L. jer je utvrđeno da nema krivičnih elemenata.
  • ns

    26.05.2016 16:00
    ko još u ovoj zemlji očekuje od suda da reši nešto sem kriminalaca da im reši nanogicu za dvostruko ubistvo i slično. po kratkom postupku to treba, sačekati u mrklom mraku ispred ulaza bez kamere oca i ubiti boga u njemu da vidite kako će disciplinska biti automatski preslikana na naslednika i dalje, neće im pasti na pamet da provira iz kuće a ne da diraju pošten svet.
  • ex chapman

    25.05.2016 11:47
    @vita
    već sam pisao o sindromu "vezane su nam ruke". ako škola nije u stanju da se izbori sa nasiljem nad decom koja su joj poverena, onda je dužna da traži pomoć. najmanje što mogu da urade jeste da iznesu u javnost da nasilja ima, ko su nasilnici a ko žrtve, ko štiti nasilnike isl. ako ne mogu ni to, onda sram ih bilo i na biro rada da traže drugu profesiju jer takvima ni kuče ne možeš da poveriš a ne dete. zamisli dadilju koja nemo gleda kako ti grupa mangupa bije dete? možda ne može ona da ih savlada ali može makar da zove upomoć. škole ne samo da ne viču upomoć, nego i zataškavaju nasilje, čime zapravo pomažu nasilnicima. i tako umesto da nam vaspitavaju decu oni odgajaju generacije nasilnika. a njih je sve više jer u školi uče da je nasilje ne samo prihvatljivo i nekažnjive, već da je najbolji put za postizanje društvenog statusa i materijalnog blagostanja. eto to su lekcije koje deca dobijaju u našim školama!
  • vita

    25.05.2016 06:42
    U OS "Branko Radicevic" su naslinici dobili ukore, jedan je presao u drugu skolu, za ostale roditelji nisu pristali. Razrednoj je oduzet razred i dat drugom nastavniku, protiv nje je pokrenut disciplinski postupak. To je sve slabo, ali razumite da skola nema nacina da se odbrani od nasilnika. Jednostavno su im vezane ruke. Zakon stiti nasilnike. A slicne stvari se dogadjaju po svim skolama, samo sto nisu svi izasli u novinama. Situacija je katastrofa.
  • strongbow

    25.05.2016 01:44
    Ta skola stiti nasilnike. U skoli nema psihologa , koji bi radio od najnizih razreda sa problematicnom decom, a posle je kasno. Moje dete je dva puta lakse povredjeno prosle nedelje, slomljen mu skolski pribor i nikom nista.. Dete koje to radi je zasticeno, i to je vrlo frustrirajuce. Najodvratnija cinjenica je da roditelji dobro znaju ko uznemirava njihovu decu, ko su ti koji se ne uklapaju, i nista ne preduzimaju...
  • Saava Sv bg

    25.05.2016 00:29
    svetikurcas@yahoo.com
    Dok ne poostre krivicni zakon prema maloletnicima i deci bice vrsnjackog nasilja, i to je istina ! Dok maloletnici i deca ne budu krivicno odgovorni, u srbiji, cinice nasilje. Sve drugo su prazne (neefikasne) price, za naivne. Ako neko moze da cini nasilje onda moze (i morao bi ) da za njega i odgovara, bez obira na godine( sto trenutno nije slucaj u srbiji, jer deca ne odgovaraju krivicno, uopste) ! Mislim.
  • Tata

    24.05.2016 18:19
    Istina se jako dobro zna, ali niko ne sme da je objavi! David jeste nasilan i to ne od juče, a sada posle svega što se desilo, daje sebi za pravo da se ponaša kako on hoće. Veoma je zaštićen od strane škole, ali je sva sreća što za par dana završava razred pa će se skloniti od naše dobre dece koja ispaštaju.
  • Petar Veternik

    24.05.2016 17:54
    OS M. Trandafil
    Kod nas u skoli bi sluzbe za nasilje, organizovani kriminal, ucene iznude i puno toga a naravno i pornografsko oblacenje bivse svercerke ilmali bi pune ruke poslo ! Sluzbe obidjite OS Marija Trandafil.
  • ex chapman

    24.05.2016 16:02
    napredak
    vidim da smo dosta napredovali od skandala u OŠ Branko Radičević. tada je bilo puno onih koji su pokušavali da opravdaju osoblje škole. sada to više niko ne čini, što smatram pozitivnim znakom.
    jedan Tata ovde piše da je taj David koji je povređen inače nasilan. bilo bi dobro da 021 istraži šta se desilo. da li je zaista do povrede došlo zato što je S.Ć nasiljem odgovorio na nasilje? u svakom slučaju škola je odgovorna. deca su njima poverena, kakva god da su. ako su deca problematična škola je dužna da to utvrdi i preduzme odgovarjuće mere - u krajnjem slučaju i odstranjivanje takve dece iz škole, prijavljivanje roditelja socijalnim službama (koje su posebna priča o nebrizi i javašluku). ako nisu u stanju, tj. nemaju ovlašćenja, sputava ih sistem isl. - onda su oni dužni da se obrate javnosti i da kažu: imamo nasilno dete koje maltretira drugu decu, ne možemo da ga obuzdamo, zakonom su nam vezane ruke isl. a ne da guraju pod tepih i da one koji im ukazuju da problem postoji prave ludima! svojim neradom škole postaju deo problema jer umesto obrazovne institucije postaju rasadnici nasilja. jedan nasilnik lako vrbuje labilne da mu se pridruže. a njihove žrtve često i same odgovaraju nasiljem. škola je zato dužna da otkrije problem u korenu i otkloni ga pre nego što eskalira. oni su 100% odgovorni za ono što se dešava u školi. ponavljam: ako smatraju da nemaju dovoljno vlasti nek svaki slučaj iznesu u javnost. to makar mogu. osim ako se plaše za svoje bedne sinekure!
  • ex chapman

    24.05.2016 14:42
    @komsa
    ako čitaš pažljivo videćeš da u se u stvari ne zna ko je napao a ko se branio. to da se dečak branio kaže njegova mama. verujem da bi svačija majka tako rekla bez obzira šta je istina, tako da njen iskaz ne možemo uzeti zdravo za gotovo. ja ne kažem da nije istina da se on branio - samo kažem da ne znamo celu istinu. a verovatno nikad nećemo ni saznati...
  • ex chapman

    24.05.2016 14:38
    @Novosađanka
    hvala vam na informaciji. mogao sam i pretpostaviti da će biti tako. zaista nam ništa ne preostaje nego da uzmemo pravdu u svoje ruke. onda će shvatiti da u stvarnosti NIKO nije nedodirljiv!
  • Tata

    24.05.2016 13:50
    Taj dobri i predobri David je pre neki dan istukao devijčicu iz njegovog razreda. O tome ne sme da se priča da se ne bi ukaljao ugled škole. SRAMOTA!!!!
  • Dragan

    24.05.2016 13:27
    @nije bitno
    @banana
    policija vodi istragu i u to ime prikuplja izvestaje nadleznih organa, pa i lekara... da je bilo lekari su rekli, onda bi Vi postavili pitanje "kako lekar vrsi istragu" - sve ovo je jedan veliki šejk od banane

    Izgleda da je vama bas bitno . U tekstu lepo pise da je policija ta koja je UTVRDILA povredu a ne lekari.
  • komsha

    24.05.2016 12:29
    eto
    kako volim kada je kriv onaj koji se branio...
    ovaj ga je maltretirao, logicno je da se dete brani... gmaz od malih nogu
  • Novosađanka

    24.05.2016 12:27
    o nasilju
    Što se tiče nasilnika iz škole Branko Radičević od njih 5 samo je jedan prešao u drugu školu ostali su i dalje u istoj. Pouke nema maltretirana deca i dalje trpe jer ih povlače po raznim institucijama i proveravaju njuhovo porodično stanje i da li su oni sami uzrok maltretiranja, onda nije ni čudo što roditelji i deca izbegavaju da prijave nasilje. U ovom sistemu nasilnici su uvek zaštićeni. Čuveni SOS telefon kako kažu niko ne zove i nki se ne pita zašto mudro zaključuju nasilja nema. Da li !!!!
  • dv@gmail.com

    24.05.2016 12:26
    A sta mogu nastavnici da urade, osim da nasilniku smanje ocenu iz vladanja na 3 i da mu daju ukor nastavnickog veca? Ne mogu ni u drugu skolu da ga prebace bez saglasnosti roditelja. Sta bi na primer vi uradili da ste na mestu nastavnika sa istim ovlastenjima? Zbnaci ne mozes da ga povuces za kosu, da ga oteras u cosak, da ga izbacis sa casa, roditelji nece da saradjuju ...
  • bns

    24.05.2016 12:14
    Nezvanično oko škole se priča da mu zaista taj njegov drugar nije sredio slezenu, već dan ranije neka ekipa navijača. A majka nije znala o čemu se radi, jer je navodno radila u inostranstvu za koje vreme je David upao u loše društvo. Stoga, malo o'ladite sa komentarima tipa je li pandur lekar i slično. Policija i tužilaštvo sigurno imaju širi uvid, nego li to javnost može imati.
  • zemljoposednik

    24.05.2016 12:03
    @YU
    Kad vam drugo dete povredi dete u decijoj tuci vi biste njemu odvratili istom merom?!? Bravo. Kad bi ste vi moje dete napali na taj nacin zbog necega takvoga zavrsili bi dozivotno u invalidskim kolicima. I ima li kraja celom to krugu nasilja? Ima, ako svi postuju zakon i ako nismo divlja dzungla.
  • nije bitno

    24.05.2016 11:55
    @banana
    policija vodi istragu i u to ime prikuplja izvestaje nadleznih organa, pa i lekara... da je bilo lekari su rekli, onda bi Vi postavili pitanje "kako lekar vrsi istragu" - sve ovo je jedan veliki šejk od banane
  • neupucen

    24.05.2016 11:24
    Nisam znao da slezina moze da pukne tek tako iz cista mira .
  • banana

    24.05.2016 10:59
    " .. Policija je naime utvrdila da S. Ć. nije mogao udarcem pesnicom u stomak pocepati slezinu Davidu. ...."

    Nisam znao da imamo policajce sa diplomama lekara.
  • ex chapman

    24.05.2016 10:16
    uvlaka
    ne bih da zvuči kao "uvlačenje" uredništvu, ali stvarno hvala 021 što prati ovakve stvari. ako pritisak javnosti bude dovoljno velik možda će "nadležni" učiniti nešto! bilo bi dobro da objavite fallow-up o onom užasu u OŠ Branko Radičević, kada su monstrumi mesecima mučili decu i terli ih da piju mokraću. i tu je prvo počelo sa tvrdnjama da se ništa nije desilo, pa onda da nisu znali, da bi na kraju ispalo da je razredna malih zlikovaca ipak kriva. mali monstrumi su prebačeni u drugu školu (čemu se direktor iste sigurno obradovao) - hvala 021 što je objavila koja je to škola da roditelji dece u toj školi budu upozoreni. sad treba tražiti informaciju od "nadležnih" šta su uradili u tom slučaju - da li su odgovorni kažnjeni i ako nisu zašto nisu. ili odgovornih nema? prosto se desilo - udario grad i napravio štetu u ataru!?! krvci su redom: maloletni zlikovci, njihovi roditelji, osoblje škole (što nisu sprečili nasilje, a još više što su pokušali da ga zataškaju)! sve ih primereno kazniti da ne bi roditelji žrtava (i mi ostali revoltirani) uzeli pravdu u svoje ruke!
  • ex chapman

    24.05.2016 09:50
    @YU
    apsolutno pdržavam vaš stav, samo nemojte zaboraviti i tatu nasilnika (ako ga ima)
    problem je što žrtva često krije od roditelja da trpi nasilje. roditelj nije u školi pa da vidi šta se dešava. nastavnici se prave da je sve ok. i kad roditelj primeti da nešto nije u redu kako da zna ko je tukao njegovo dete? da iz zasede posmatra školsko dvorište? da se krije u školskom toaletu da vidi ko to tera njegovo dete da pije urin?
    samo još jednom da ponovim - nastavnici u svakoj školi ZNAJU ko su nasilnici i ko su njihove "omiljene" žrtve. čak i da ne znaju (kao što oni uvek tvrde kad slučaj dospe u javnost) to samo znači da ne rade svoj posao. ali činjenica je da ZNAJU. oni sede u toj školi, na časovima su sa decom, deca pričaju šta se dešava. prosto ne mogu da izbegnu da znaju.
    male su im plate? sjajan razlog da dozvolite mučenje dece koja su vam poverena! naravno da nastavnici treba da imaju i veću platu i veći autoritet. ali ako nastavnici imaju neadekvatnu platu i nikakav autoritet, da li su za to kriva deca pa da ona snose sve posledice? stavite prst na čelo nastavnici i razmislite da li je normalno da od dece naplaćujete ono što su vam zakinuli oni "iznad" vas? ili smo zaista došli do stadijuma gde svako uništava onog ko je ispod njega, pa makar to bila i deca? po toj logici je fer i da ja presrećem decu i penzionere na ulici i otimam im džeparac/penziju, jer eto i meni je mala plata!
  • pc

    24.05.2016 09:18
    pc@gmail.com
    Takve su zakone doneli na insistiranje nevladinih organizacija da je najgore biti normalan. Nemojte mislit da sam neko zatucan pa vrsim poviku na nevladine organizacije, ali oni su pisali npr. Zakon o maloletnicoj delikvenciji.
    Ovde mi nije nista jasno, nije bilo tuce, detetu nije mogla biti pocepana slezena, a cinjenica je da je dete prebaceno u bolnicu, da je slezena pocepana i da ovde neko nekoga pravi ludim.
    Kakva nam je policija, pravosudje i drzava govori i cinjenica da je Canak oslobodjen za prebijanje, iako se sam hvalio da je prebio coveka, tj. nije sam on, on je izvadio pistolj, vec je pozvao i svoje fasiste, da su oslobodjeni ljudi koji su pretukli coveka pred kamerama (slucaj koji je videla cela drzava, a radi se o napadu na Partizanovog direktora Vazuru) i da ljudi u fantomkama ruse objekte po Beogradu i da policija ni danas "nije" nasla pocinioce.
    Nisam clan ni jedne stranke, partije, mafije, pa da upitam sve koji procitaju ovo: Da li se osecate slobodni?
    Sloboda je skupa roba i za nju su se borili mnogi nasi, ostavlisi su zivote, a mi dozvoljavamo da nam je uzimaju bez i glasa da dignemo.
  • dr moon

    24.05.2016 09:07
    "Policija je naime utvrdila da S. Ć. nije mogao udarcem pesnicom u stomak pocepati slezinu Davidu." Policija ni po kom osnovu ne može da daje ovako obrazloženje, jer nisu ni stručni ni nadležni . Policija nisu lekari, medicinski radnici ni medicinski sudski veštaci.
  • naopak sistem

    24.05.2016 09:03
    Pitajte majstore borilackiih vestina da li je moguce udarcem rukom povrediti nekom slezinu. Izasle zene nedavno na ulicu zbog navodnog femicida-pazi termin. To sto se deca kolju i ubijaju ih ne potresa puno, jer uvek ima necije zasticene dece. Menjati zakone pod hitno.
  • YU

    24.05.2016 09:02
    Kada bi se tako nešto dogodilo mom detetu, ja ne bih tužila majku malog nasilnika. Ja bih samo istom merom uzvratila i malom siledžiji i majci, pa vi sada ovo slobodno opišite modernim terminom "govor mržnje".
  • /

    24.05.2016 08:39
    /
    a ko mu je onda pocepao slezinu tetkica u skoli, uciteljica?

    ilustracija obraza stanovnika srbije
  • ex chapman

    24.05.2016 08:38
    direktorka
    ja kad čitam čitam pažljivo. ako nije bilo tuče zašto ste kaznili S.Ć? roditelji dece koja trpe nasilje treba da reaguju odmah i da ne čekaju da dođe do ovoga. ne znam ko je koga prvi maltretirao ali da je škola radila svoj posao ne bi nasilje eskaliralo do ovako teških povreda. a kad već škola ne radi ništa, onda roditelji treba da reaguju. nažalost roditelji nasilnika retko reaguju tako da se sve svelo na roditelje žrtava. uzgred šta je bilo sa onim skandalom gde su mnstrumi terali decu u školi da piju mokraću i mesecima ih tukli? da li je neko kažnjen? ili treba to da posmatramo kao elementarnu nepogodu - niko nije kriv, eto desilo se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna